Redenen voor het combineren van werken in loondienst en als zzp’er lang niet altijd financieel

Wanneer mensen werken in loondienst combineren met werk als zzp’er, doen zij dit vaak niet om financiële redenen. Persoonlijke ontwikkeling en afwisseling worden veelal als belangrijkste reden gegeven, zo meldt het CBS. Voor mensen die twee banen in loondienst combineren, speelt het financiële aspect wél de hoofdrol.

Volgens het onderzoek van het CBS waren er in 2016 zo’n 230.000 mensen die zzp’erschap en werk in loondienst combineerden. Bijna de helft van deze mensen geeft aan dat zij het werk als zzp’er erbij doen voor hun persoonlijke ontwikkeling. Het werk in loondienst is om financiële redenen, terwijl zij door hun zzp’erschap kunnen doen wat zij echt willen. Natuurlijk blijven financiële redenen wel een rol spelen, maar dit is lang niet altijd om rond te komen, maar bijvoorbeeld ook om te sparen voor iets leuks.

Werknemers in de cultuur, sport en recreatie combineerden de twee werkvormen het vaakst: 13% van deze groep maar liefst. Deze sector wordt op de voet gevolgd door het onderwijs, met 10%, en de overige zakelijke dienstverlening met 10%. Mensen met een baan in de financiële dienstverlening en de bouwsector combineerden de werkvormen het minst, met respectievelijk 3% en 2%.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *